Mersin Büyükşehir Belediyesi Üreticilere Lavanta Fidesi Dağıttı
Mersin Büyükşehir Belediyesi, üretim çeşitliliğini artırmak ve üreticilere alternatif geçim kaynağı sağlamak amacıyla kent genelinde lavanta fidesi dağıtımına devam ediyor. Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı bünyesinde lavanta fidelerinin dağıtımıyla atıl alanlarda; Ekonomik değeri yüksek, bakım maliyeti düşük, iç ve dış pazarda talebi yüksek olan aromatik bitki kümesi olan lavantanın üretiminin hem teşvik edilmesi hem de yaygınlaştırılması amaçlanıyor. Bu kapsamda Büyükşehir grupları, Silifke İtfaiyesi önünde Silifkeli üreticilere lavanta fidesi dağıttı.
Mersin Büyükşehir Belediyesi, alternatif geçim kaynakları sağlamak ve yeni iş alanları oluşturmanın yanı sıra bölgedeki ürün desenini çeşitlendirerek tarım alanlarından maksimum düzeyde faydalanmak amacıyla aromatik bitki kümelerinden lavanta fidelerini kent genelindeki üreticilere dağıtıyor. Büyükşehir grupları bu kez Silifke’deki üreticilere lavanta fidesi dağıttı.
GÖK: “MERSİN’İN TARIM ÜRETİMİNE KATKI SAĞLAYACAK PROJELER ÜRETİYORUZ”
Mersin’in tarımsal üretimine katkı sağlamak amacıyla hayata geçirdikleri projelerden birinin de ‘Lavanta Fidesi Dağıtımı’ olduğunu kaydeden Tarım Hizmetleri Müdürlüğü’nde görev yapan Beslenme Mühendisi Hasret Gök, şunları söyledi: Bu projeyi yaygınlaştırmak için hayata geçirdiklerini belirtti. lavanta yetiştiriciliği.
Projeyi 2020 yılından bu yana üreticilerden gelen talepler üzerine sürdürdüklerini belirten Gök, “Mersin genelinde 319 üreticiye 4 yıl boyunca yaklaşık 520 bin lavanta fidanı dağıtmış olacağız. Bu yıl 88 üreticimize 92 bin fidan dağıtılacak.” 39’u kadın, yüzde 30’u katkı payı ile.” “400 adet çıplak köklü lavanta fidesi dağıttık. Bu fidanlarla yaklaşık 60-65 km’lik arazide lavanta ekimine destek vereceğiz. Üreticilerimiz hem lavanta çiçeğine hem de lavanta yağına pazarda yer bulabilecek” diye konuştu. söz konusu.
SİLİFKE’Lİ ÜRETİCİLER BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ’NİN DESTEKLERİNDEN ÇOK MEMNUN
Lavantaların bulundukları bölgeyi çok sevdiklerini ve 4 yıldır aromatik bitki üretimi yaptıklarını belirten Silifkeli üreticilerden Fatma Aydın, “Desteklerinden dolayı Büyükşehir Belediye Başkanımıza teşekkür ediyorum. Öncelikle; Görsel bir bahçe oluşturdum. Orada hangi bitki daha güzel görünüyor diye baktım. Sonra dedim ki ‘Neden çoğaltmayayım?’ dedim. Zararlıları ve sivrisinekleri de uzak tutuyor” dedi.
Silifke Çaltıbozkırlı üretici Mehmet Karazor ise şu anda fide üretimi yaptıklarını belirterek, “Ne kadar büyürsek o kadar ekiyoruz. Büyükşehir Belediyesi de bize lavanta damıtma makinesi verdi. Ardıç, andız, okaliptüs de çıkarıyoruz. , biberiye, kekik ve lavanta yağlarını damıtma makinesinde. Hatta daha fazlası.” “Üreteceğiz. Üreteceğiz ki ülke daha fazla kalkınsın” dedi.
Büyükşehir Belediyesi’nin her zaman çiftçinin yanında olduğunu belirten Karazor, “Gördüklerimizi ‘Görmedik mi?’ diyeceğiz. “Alıç bile ektim. İleride meyve de verecekler. Çalışırsak ülke gelişir. Bu yaşta çalışıyoruz. Lavantayı artıracağız” dedi.
Üretici kadınlardan Songül Yüksel, üretmenin çok güzel bir duygu olduğunu anlatarak, lavanta bitkisinin toprakla buluştuktan sonra, bulunduğu yeri nasıl sevdiğine bağlı olarak bir yıl içinde büyüyüp olgunlaştığını belirtti. Çiçek açıp meyve vermesinin ikinci yılda gerçekleştiğini belirten Yüksel, “Lavanta diğer aromatik bitkiler gibi üretimi zor bir bitki değil. Büyükşehir Belediyesi’nin verdiği desteği de görüyoruz. Köyümüze damıtma makinesi var. Esansiyel yağların hepsini orada çıkarabiliyoruz. Bunları bir yerden bir yere topluyoruz.” “Daha önce onu yere taşımak zordu. Ayağımıza gelince daha keyifli oldu” dedi.