Ekonomi

Paylaşım seçerken emin değilseniz dikkat! Bu ipuçlarıyla borsada başarıya ulaşın

Borsada pay seçmek için öncelikle bankalar veya aracı kurumlar aracılığıyla yatırım hesabı açmak gerekiyor. Daha sonra yatırdığınız para ile bir portföy, yani hisse senetlerinizin ortada olduğu bir hesap cüzdanı oluşturmaya başlayabilirsiniz. Her zaman riskli olan bu yatırım türünde sağlam bilgi ve araştırmalarla aldığınız riski azaltabilirsiniz. “Doğru hisse senedi nasıl seçilir?” Aradığın tüm cevaplar burada!

Analiz et

Gerçek analiz, hisse senedi seçerken dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan biridir. Bir işe girebilmek için öncelikle onu iyi tanımak gerekir. Öneriler üzerine yapılan seçimlerin sonucu genellikle pişmanlıkla sonuçlanır. Her şeyin kolay ulaşıldığı bu dönemde, alanında uzman kişilerin paylaşımlarını takip edebilir ve bir süre eğitim alarak analiz yapmayı öğrenebilirsiniz. Bu sayede gerçek analizler yaparak hisse senedi seçerken aldığınız riski azaltmış olursunuz.

Riski Paylaşın

Tüm yatırımınızı tek bir hisse senedine yapmak büyük risk taşır. Bu nedenle riski paylaşarak kayıpları en aza indirebilirsiniz. Bunun için yeterli bir analiz sonucunda birkaç hisse senedi belirleyebilir, yatırım için ayırdığınız parayı bu hisse senetleri arasında paylaştırabilirsiniz.

Şirketlerin Yıllık Faaliyetlerini İnceleyin

Firmaların kendi internet sitelerinden ve bankaların yayınlarından kolayca ulaşabileceğiniz firma haberlerini yakından inceleyin. Şirketin yıllık kar/zarar durumu, borçlarını düzenli ödeyip ödemediği, teknoloji firmasının Ar-Ge çalışmalarına ayırdığı bütçe gibi durumlar; Şirketin gelecekte daha büyük fayda sağlayıp sağlayamayacağının en büyük göstergelerinden biridir. Bu bilgiler ışığında alacağınız paylaşımlar daha çok inanç vermektedir.

Şirketlerin Temettü Durumunu Görün

Borsadaki büyük ve büyük şirketlerden bazıları yıllık karlarını hissedarlarıyla paylaşır. Bu, her yıl hisse başına makul miktarda ekstra nakit ödedikleri anlamına gelir. Pay bir süreliğine düşse bile temettüler sayesinde hissedarlar bir süreliğine gelir elde edebilirler.

Elbette sadece temettü ödeyen şirketlerden hisse aldığınızı söylemek yanlış olur. Büyüyen veya büyüme potansiyeli olan şirketler elde ettikleri kârı şirketi büyütmek ve geliştirmek için kullanmayı tercih edebilirler. Bu sayede şirket ilerledikçe hisse fiyatları yükselebilir. Gerçek firma seçimleri, yüksek karlar için bir ortam yaratabilir.

Anlık Fiyat Düşüşleri ve Yükselişleri Yaşayan Şirketleri Yeterince Değerlendirin

Yıllardır büyük kârlar elde eden bir şirket hisselerinde düşüş yaşayabilir. Burada bu durumun kalıcı olup olmadığı araştırılmalı ve düştü diye o şirketten hisse almaktan vazgeçilmemelidir. Bire bir formda, bazı küçük şirketler anlık yükselişler yaşayabilir. Bu durumda mevcut yükselişe bakarak pay almak gerçek bir tercih olmayabilir. Bu durumun devamlılığı dikkatle araştırılmalıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu